Чим популярніший продукт, тим більше міфів про його виробництво. Курятини, як найбільш купованого м'яса, це стосується повною мірою.
Ось що ви знаєте про вирощування птиці на птахофабриках? Ця тема оточена певним інформаційним голодом, адже екскурсій на птахофабрику для широкої громадськості не влаштовується. А через деяких недобросовісних виробників, здається, що кури там живуть у страшних умовах.
"Заточені в клітках - не життя, а в'язниця"
Час від часу в ЗМІ з'являється подібна інформація. Щоправда, не з України. Так, у 2018 році в Якутії на птахофабриці обрушилися клітки з 45 тис. курей. А двома роками раніше в центрі скандалу опинилася Ризька птахофабрика Balticovo. Тоді з'явилося відео, де було видно, що птахи замкнені в галасливих і темних ангарах в тісних клітках так, що часто викльовували один одному пір'я і очі.
- А як утримується птиця у нас, в Україні? - з цим запитанням ми звернулися до Євгена Бойко, головного ветеринара МХП (ТМ «Наша Ряба»).
- Ніяких кліток! Умови вирощування птиці на наших птахофабриках максимально наближені до природних. Їхній будинок - це пташники, у яких птах може гуляти, має вільний доступ до води і корму. Наш птах мешкає на натуральній підстилці з соняшникового лушпиння. Рівень комфорту (а це освітлення, температура, вологість, вентиляція) в пташнику постійно моніториться і регулюється. Наші фахівці оглядають птицю в кожному пташнику не менше, ніж 2 рази на день, ми постійно перевіряємо працездатність обладнання, що відповідає за життєзабезпечення птиці і створення комфортних умов у пташнику. Ми дотримуємося в роботі, в першу чергу, гуманного ставлення до наших тварин.
"Їх годують антибіотиками"
В Україні, на відміну від країн ЄС, використання антибіотиків при вирощуванні тварин не заборонено. Але все більше підприємств заявляють про незастосування антибіотиків.
Хоча, одна справа говорити, а інша - пройти через низку доказових досліджень. Поки тільки 1 виробник пройшов незалежний аудит на відсутність антибіотиків.
Як розповів виконавчий директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко, 1 січня 2020 року за ініціативи українських виробників курятини та яєць було розпочато моніторинг по підтвердженню відсутності антибіотиків у продукції.
Повністю його пройшли три птахофабрики агрохолдингу МХП, що виробляють курятину під ТМ «Наша Ряба», тепер бренд має право наносити додаткове маркування «Без антибіотиків» класу "А" на свою продукцію.
"Птахам дають гормони росту"
У них, схоже, вже немає потреби. Адже сучасні бройлери самі відмінно набирають вагу. Головне, забезпечити їм хороші умови, правильний корм. Тому навіть найжадібнішим виробникам варто задуматися над цією антигуманною маніпуляцією.
"Годують насильно"
Ось у цьому можна дорікнути хіба що бабусям, що мають лічену кількість курочок для продажу. Оскільки важко уявити організацію такого процесу на фабриці з 50 000 курей.
Також ті жбабусі, як відомо, можуть давати курям, по суті, залишки зі столу. І оскільки у курей не розвинене почуття смаку та нюху, то кислим кормом вони легко можуть отруїтися.
А чим годують птицю на фабриці? Як розповів Євген Бойко, головний ветеринарний лікар МХП, комбікорми для птиці складаються з кукурудзи, пшениці, сої. Також в раціон курей додають соняшникову макуху. Корм складається з джерел рослинного білка, мінералів та амінокислот.
І так як на різних етапах свого росту бройлери потребують різних комплексів корисних елементів, то технологами по годуванню були розроблені 5 видів різноманітних рецептур кормів.
Життя фабричних курей - таємниця за сімома печатками
Як в будь-якому бізнесі, чим вища репутація компанії, тим компанія прозоріша. Продажі у великих обсягах мають в основі довіру з боку партнерів і споживачів. А в бізнесі не до емоцій, там довіра заснована тільки на постійних перевірках.
Коли, готуючи цю статтю, ми перевіряли інформацію про експерта, то знайшли багато інформації про «Нашу Рябу»: фото і відео з птахофабрики, прес-тури, влоги про виробництво, дані про сертифікати.
Особливо вразила кількість лабораторних тестів, що робиться щодня на підприємствах Групи МХП, в структуру якого входить бренд «Наша Ряба». Тестуються корми, сировина, чистота виробництва, сама продукція.
І все виразнішою ставала думка: якщо ви можете простежити весь шлях продукту від виробництва до полиці, виробник відкрито заявляє про своє виробництво і має підтверджену сертифікацію, то по відношенню до нього страшилки і стереотипи щодо категорії курятини можна переглянути.