У Головному управлінні статистики шляхом опитування та підрахунку з’ясували, скільки коштів у середньому пересічна родина витрачає у місяць, а також скільки саме на продукти харчування. Виявляється кожна друга гривня сімейного бюджету йде «на стіл». Більш того, у 2020-му харчуватися та витрачати загалом вінничани стали менше. Минулий «карантинний» рік змусив економити.
«За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у 2020 році середньомісячні сукупні витрати вінницьких домогосподарств склали 9520 гривень. Для порівняння роком раніше – 9995 гривень», - зазначають фахівці управління.
Вони нагадують, що критерієм якості матеріального становища населення є частка доходів в сімейному бюджеті, яка витрачається на продовольчі товари. Відомо, що чим вище ця частка, тим нижче рівень матеріального добробуту.
Так от, найбільшу частину із сукупних витрат (51%) домогосподарства області витрачали на харчування (усереднене домогосподарство України витрачало – 49%).
Для довідки. Сукупні витрати на харчування складаються з грошових витрат, а також вартості спожитих домогосподарством продовольчих товарів, отриманих з особистого підсобного господарства та в порядку самозаготівель або подарованих родичами та іншими особами.
Сукупні витрати на харчування одного вінницького домогосподарства на місяць становили 4906 грн. Одноденний раціон харчування однієї особи оцінюється в 80 гривень (у попередньому році – 78 гривень).
Чим саме харчуються середньостатистичні вінничани? Найбільші витрати із всіх сукупних витрат на харчування йдуть на м`ясо і м`ясопродукти – 1063 грн (22%), хліб і хлібопродукти – 777 грн (16%), овочі (включаючи картоплю) – 684 грн (14%), молоко, сир і яйця – 640 грн (13%), олію та жири – 389 грн (8%), цукор та солодощі – 362 грн (7%), фрукти – 285 грн (6%), рибопродукти – 275 грн (6%) та безалкогольні напої – 237 грн (5%).
Однією особою вінницького домогосподарства у середньому за місяць споживалось:
- молока і молокопродуктів та масла ( в перерахунку на молоко ) – 19,8 кг;
- м’яса і м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо) – 5,3 кг;
- хліба і хлібних продуктів – 9,6 кг;
- яєць – 22 штуки;
- овочів і баштанних (дині, кавуни) – 9,6 кг;
- картоплі – 7,6 кг;
- фруктів, ягід, горіхів, винограду – 3,4 кг;
- цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – 2,6 кг;
- риби і рибопродуктів – 1,6 кг;
- олії та інших рослинних жирів – 1,6 кг.
У порівнянні з минулим роком домогосподарства області зменшили споживання риби і рибопродуктів – на 16%, цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – на 7%, олії та інших рослинних жирів – на 6%, Проте дещо збільшилось споживання яєць – на 5%, овочів і баштанних – на 4%, м’яса і м’ясопродуктів та сала – на 2%. Споживання молока і молокопродуктів, хліба і хлібних продуктів, картоплі майже залишилось на рівні минулого року.
У забезпеченні населення, особливо сільського, продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 89% спожитої в домогосподарствах картоплі, 63% – яєць, 42% – овочів і баштанних, 25% – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 17% – молока і молочних продуктів та 16% – м’яса і м’ясопродуктів.