У Липовці Вінницької області відкривається перший завод з переробки часнику на напівфабрикати і спеції для різних галузей харчової промисловості. Виробництво має великий потенціал, зважаючи дефіцит вітчизняного продукту та долю китайського імпорту. На заводі вже запрошують до співпраці аграріїв, які б постачали сировину.
«Вперше в Україні і Східній Європі розпочинає роботу завод із комплексної переробки часнику на напівфабрикати і спеції для різних галузей харчової промисловості. Ми перетворюємо дуже примхливий, непростий у зберіганні і переробці овоч на чудовий, ароматний, гарно оформлений напівфабрикат для вітчизняних ковбасників, кулінарів, консервників і пекарів», – пише директор ТОВ «ППГ» Василь Гудзовський на своїй сторінці у Facebook.
Підприємець також зазначає, що переробкою підприємство надає «шанс тисячам українських селян, дачників і просто закоханих в нацпродукт любителів гострих відчуттів, не викинути плоди своєї нелегкої праці на смітник, а отримати гарний прибуток від вирощування часнику».
Експерти у галузі пояснюють, що ринок споживання сушеного часнику в Україні чималий і 90% цього ринку – імпорт, переважно з Китаю. Тільки у 2019 році Україна імпортувала понад 5,3 тис. т свіжого часнику (в півтора рази більше в порівнянні з 2018 роком), 73% якого надійшло з Китаю: обсяг імпорту в 2019 році був рекордним з 2013 року.